FILMULEŢ EUROSCOLA 2019  - "EDUCATIE PRIN TEATRU - GR. V. BIRLIC"

Proiect Euroscola 2019 - gânduri şi impresii


   "Numele meu este Crăiță Delia-Andreea. Sunt o fire căreia îi place să se implice, motiv pentru care mi-am dorit să particip în acest proiect. Implicarea mea în acest proiect a constat în: crearea chestionarului, descrierea pentru pagina site-ului, crearea articolului pentru ziar, luarea legăturii cu Monitorul de Suceava, realizarea contractului cu Aripi în Europa Fălticeni, ziua de joaca de la Aripi în Europa Fălticeni, descrierea proiectul și realizarea jurnalului de activități. Din aceste activități am desprins anumite calități cum ar fi: toleranță, exprimarea opiniei personale, dezvoltarea spiritului colaborativ și creativ."

  (Crăiţă Delia)


    "Numele meu este Mădălina Grădinaru și de când am intrat in acest proiect am învățat multe lucruri. Mi-am făcut prieteni noi și am înțeles cât de important este teatrul in viața oricărui adolescent. În acest proiect eu am lucrat împreună cu colegii de echipă la descrierea proiectului, prezentarea personalității, am luat interviuri și am facut poze și filmări. Am ajutat cât am putut la vizionarea filmelor, am mers în căutare de sponsori și am prezentat copiilor de la școala gimnazială "Ioan Ciurea " date despre Ce. V Birlic și le am prezentat proiectul la care lucram. Urmează să merg la Casa de Cultură și la școala gimnazială "Ioan Ciurea" pentru a semna niste contracte de parteneriat. Acest proiect mi a dezvoltat imaginația, puterea de lucru în echipă și am învățat că nu e atat de ușor să faci un proiect bine. Am învățat să am răbdare, să nu renunț și mi am făcut mulți prieteni noi. Făcând acest proiect am dat tot ce aveam mai bun pentru a realiza ceva frumos și in același timp m am distrat."

(Grădinaru Mădălina)


    "Cu ce m-a ajutat pe mine proiectul Euroscola? Mi-ar fi greu sa răspund la aceasta întrebare folosind un singur cuvânt. În primul rând mi-a demonstrat importanţa promovării unor lucruri pozitive în comunitate, schimbarea venind chiar din noi! M-a făcut să-mi doresc să mă implic mai activ in societate şi să fiu eu însămi un exemplu pentru cei din jur. Am învăţat cum să mă adaptez mai uşor multor medii şi am cunoscut mulţi oameni care şi-au pus cu adevarat amprenta asupra dezvoltării mele. Consider că am reuşit să cooperam toţi şi să ne aducem contribuţia în realizarea acestui proiect minunat care deschide inimi, minţi, uşi, orizonturi... Toţi suntem nişte învingători, vă mulţumesc pentru tot!"

(Ştefănescu Theodora)


   "Bună,mă numesc Tudose Nicholas și sunt unul dintre membrii echipei pentru proiectul Euroscola. Am fost interesat de acest proiect încă din prima secundă când am auzit de el,ideea că aș putea fi pentru o zi un europarlamentar mi se pare pur și simplu uimitor. Astfel mi am promis că o să dau tot ce i mai bun din mine pentru a face treabă bună si am incercat sa ma implic in cat mai multe activități posibil. Am ajutat la proiectul de campanie, am jucat în piesa de teatru prezentată copiilor,am prezentat despre ce este vorba in acest proiect unor copii veniți din străinătate cu proiectul Erasmus in limba engleza ,am fost in diferite școli și le am vorbit copiilor despre Gr.V.Birlic ,facand totodată și parteneriate cu acele scoli și multe altele. Acest program mi a dezvoltat spiritul de echipa,ușurința de a vorbi in fata unui public larg,m a ajutat sa selectez mult mai ușor informațiile și sa selectez exact de ce anume am nevoie și faptul că niciodată nu e prea mult când vine vorba de munca pentru un proiect."

(Tudose Nicholas)


   "Mă numesc Otilia Drîngu și fac parte din echipa EuroscolaRo a Colegiului Național "Nicu Gane" . Din fiecare activitate în care m-am implicat am aflat ceva nou. Din redactarea articolului despre trupa Birlic și festivalul cu același nume, dar și cea a prezentării personalității alese , am aflat lucruri pe care nu le știam despre acesta, din implicarea în concursul de desen am cunoscut alți elevi cu care am legat prietenii, mi-am dezvoltat spiritul de lucru în echipă și capacitatea de a vorbi fără timiditate datorită participării la sponsorizări și , cel mai important, am învățat că noi , cei 24 de elevi, coordonați bine de domnii profesori , putem face lucruri mărețe, fapt dovedit prin rezultatul final al proiectului nostru. Mă bucur că am avut ocazia de a participa la o asemenea activitate, o să-mi lipsească pauzele și timpul de după ore în care mă vedeam cu colegii pentru a lucra, dar, în schimb, mă gandesc că alte activități, la fel de minunate, ne vor fi prezentate de domnul profesor, astfel, grupul nostru rămânând mereu familia care a prins contur datorită Concursului Euroscola."

(Drîngu Otilia-Elena)


   "Numele meu este Grădinariu Teofan iar pentru mine Euroscola a însemnat o activitate interesantă și, în același timp, o provocare să îmi pun în valoare ideile și abilitățile pentru a ajuta la îndeplinirea obiectivelor echipei. M-am ocupat încă de la început cu mediatizarea proiectului nostru prin crearea paginii de Facebook și a site-ului web. M-am străduit să le acord un design plăcut și am postat pe ele în mod constant progresul nostru de-a lungul timpului. De asemenea, având experiență cu programele de editare grafică, m-am ocupat de realizarea afișelor, a diplomelor şi a pliantelor pe care le-am distribuit. M-am implicat și în căutarea de sponsori pentru proiectul nostru, realizarea unui interviu în scop informativ etc. Am colaborat cu oameni deschiși și creativi astfel încât munca depusă a fost mai ușoară și mai plăcută pentru toată lumea."

(Grădinariu Teofan)


   "Mă numesc Artene Teona Raluca, participarea la proiectul Euroscola a fost o experiența unica de neuitat. Datorita acestui proiect am descoperit lucrul in echipă,cat și solidaritatea. Eu și încă câteva colege am contribuit la prezentarea pesonalitatii alese, adica Grigore Vasiliu Birlic.Am creat un chestionar pentru evaluarea cunoștiințelor, am vorbit cu pagina News.Bucovina.ro pentru un interviu și am scris un articol pentru pagina Suceava News online. Acest proiect mi-a oferit amintiri de neuitat și prieteni noi.Mă bucur că am avut șansa de a participa in acest proiect. As repeta aceasta experiența ori de câte ori as avea ocazia."

(Artene Teona Raluca)


   "Inițial, nu eram sigură dacă să particip la proiectul Euroscola, dar acum, după finalizarea sa, am realizat că am luat decizia cea bună. Pot spune că am făcut parte dintr-o familie, am învățat să colaborăm, să ne respectăm opiniile și să ajungem la un numitor comun. Fiecare a avut contribuția sa, așa că se poate observa amprenta fiecăruia asupra rezultatului final. Din punctul meu de vedere, campania noastră a influențat comunitatea locală și nu numai, așadar sunt extrem de mulțumită și de bucuroasă că am contribuit la promovarea unei valori culturale."



(Vultur Lavinia)


   "Proiectul Euroscola a fost un lucru minunat pentru mine,deoarece am avut puține ocazii în care am lucrat într-o echipă atât de numeroasă, iar mulțumită acestui lucru mi-am dezvoltat cu adevărat spiritul de echipă. De asemenea , acest proiect m-a ajutat în legătură cu timiditatea, deoarece a trebuit să caut sponsori și să promovez proiectul atât la nivel local cât și la nivel județean, astfel datorită acestui lucru am cutezat să contactez un post de radio, în care am vorbit despre munca depusă de mine și de către coechipierii mei. Faptul că am lucrat la descrierea marelui actor și la articolul luat părintelui Mihăilă, în care vorbea despre Birlic, m-au ajutat să descopăr mai multe despre importanța pe care a avut-o maestrul și implicit și teatrul în viața unor tineri. Astfel, proiectul Euroscola înseamnă mult pentru mine, deoarece m-a ajutat enorm să ies din zona mea de confort și să cunosc persoane noi, cu care sper să clădesc o prietenie."

(Trifina Ioana)


   "Euroscola a fost o experiență extraordinară din care am învățat foarte multe. Am rămas cu amintiri frumoase și prieteni noi. Alături de echipa proiectului am aflat ce înseamnă cu adevărat colegialitatea, solidaritatea și mai presus de toate am învățat să fiu pozitivă. Mi-am dezvoltat lucrul în echipă și modul îi care să colaborez cu membrii acesteia. Fiind o fire mai timidă am învățat cum să îmi spun punctul de vedere și cum să mă fac remarcată prin munca depusă. Îmi place să mă implic în tot felul de activități și proiecte atât școlare cât și extrașcolare, iar acest proiect este unul dintre cele mai frumoase la care am participat."

(Drilea Claudia)


    "Pentru mine proiectul Euroscola înseamnă o experiență nouă. Find primul proiect de această natură în care m-am implicat, la început am întâmpinat dificultăți dar cu timpul am început să mă integrez din ce în ce mai bine. Coordonatorii cât și colegii mei m-au îndrumat spre drumul cel bun în creearea afișului, filmului, site-ului pentru proiect și celelalte lucruri la care am contribuit. Tind să menționez că toată lumea a muncit foarte mult pentru acest proiect, totul reflectându-se în componentele precum: descriere, site, afiș, activități, căi de promovare și multe altele. Îmi doresc din tot sufletul să câștigăm acest concurs și să mergem la Strasbourg deoarece am dat tot ce am putut mai bun pentru acest proiect!"

(Dumitriu Cristian)


   "Proiectul Euroscola înseamnă, pentru mine, succes. Am depus mult efort, am muncit din greu și mi-am lăsat imaginația să jongleze. Am învățat foarte multe de pe urmele acestui proiect și am doar de câștigat. Nu doar am asimilat anumite informații, ci am învățat să lucrez în echipă, să colaborez și să mă dezvolt alături de alte persoane cu interese comune. Iar cel mai mare câștig pe care îl am de pe urmele proiectului este că am descoperit o nouă latură a propriei persoane, datorită personalității pe care o reprezentăm."


(Hoarţă Elena Laura)


    "Euroscola este un proiect care mi-a oferit sansa de a-mi dezvolta spiritul colaborativ si imaginatia. Nu am mai fost implicata niciodata intr-un proiect atat de important, la care participa asa multi copii, iar faptul ca am lucrat cu o echipa atat de mare m-a ajutat sa imi dezvolt abilitatile in ceea ce priveste lucrul in echipa. Am invatat sa vorbesc cu oamenii si sa imi exprim punctul de vedere in fata unui grup, sa ascult parerile celorlalti si sa incerc sa le inteleg. Din fiecare activitate realizata am ramas cu cate ceva. De la marele artist Grigore Vasiliu Birlic, pe care l-am ales ca personalitate a proiectului nostru, am invatat ca trebuie intotdeauna sa iti urmezi visul si sa nu asculti parerile negative ale celorlalti. Pot spune ca viata marelui actor este un exemplu de munca si dedicatie si ca acesta ar putea fi o inspiratie pentru multi tineri. Euroscola este un proiect care mi-a deschis ochii si m-a facut sa inteleg ca totul sta in mainile noastre, a tinerilor si ca putem face tot ceea ce ne dorim daca muncim indeajuns de mult. As repeta oricand aceasta experienta, fiindca indiferent daca reusim sau nu sa ne calificam, am invatat lucruri noi si mi-am facut prieteni."

(Larion Iustina)


    "Pentru mine, acest proiect a reprezentat o oportunitate de a-mi dezvolta cunoștințele despre lumea teatrală și secretele ei, dar mai ales despre marele actor Grigore Vasiliu Birlic. Tot prin intermediul proiectului, am întâlnit oameni frumoși, legând prietenii și învățând ce înseamnă munca în echipă. La acest proiect am participat la diverse activități cum ar fi: maraton de film, am contribuit la formarea descrierii proiectului nostru, am participat la ședințe și am încercat să aduc idei noi pe care să le punem în practică. A fost o experiență minunată din care m-am ales cu multe amintiri plăcute."

(Brăneanu Iustina Clarisa)


    "Sunt norocoasă că sunt în clasa a XI-a și că mai am o șansă de a participa la acest proiect. Pentru mine, dacă nu ajung la Strasbourg, experiența va fi, literalmente, un premiu la fel de prețios. Consider că acest proiect reprezintă, în special pentru elevii din medii defavorizate și lipsiți de oportunitățile marilor orașe, una dintre puținele ocazii de a face un lucru măreț pe plan școlar, asta fără a fi un elev de 10 pe linie neapărat. Aș putea vorbi foarte mult despre tot ce am învățat de când am aflat de concurs, dar voi încerca să fac un sumar. Am ajuns să colaborez cu oameni noi din liceu, și pe lângă noile prietenii, chiar "am clădit o scenă" cu aceștia; am ajuns să descopăr un personaj fascinant al orașului meu și motivul pentru care Fălticeniul dă foarte mulți actori. Teatrul e o moștenire locală. Am ajuns să fac voluntariat, să joc teatru, să organizez evenimente și să îmbrățișez mai puternic cultura. M-am educat! Asta am făcut participând la acest proiect. Sunt așa de mândră de realizările echipei din care am plăcerea de a face parte, încât deja ne văd pe toți interpretând rolul de europarlamentari pentru o zi. Am aflat prin experiența personală că educația se face mult mai bine non-formal, și anume, prin cultură. Veni, vidi, vici."

(Benţa Francesca)


    "Alături de echipa "Birlic" am învățat că a fi alături de alți oameni îți poate oferi o nouă perspectivă asupra vieții și a ta însăși, te reconfortează prin faptul ca simți spiritul de echipă, te simți susținut, înveți să gestionezi conflicte, înțelegi mai bine care e rolul tău, poți spune lucrurile deschis și sincer, ba chiar venind cu idei. Și, nu în ultimul rând, înveți că oamenii sunt diferiți, iar acest lucru înseamnă evoluție."

(Dumitrache Daria)



    "Am participat la proiectul Euroscola 2019. La început m-a atras ideea de a colabora în echipă, curioasă fiind de colectivul ce începea să prindă contur, însă și alegerea făcută cu privire la actorul Grigore Vasiliu Birlic mi-a oferit încredere, și dorința de a mă implica. Au fost multe activități, a fost un proiect destul de cuprinzător și complex. A fost solicitant dar consider că a meritat. Eu am ajutat la proiectul în care ne-am motivat alegerea făcută privind actorul fălticenean și am încercat să-i surprindem influența acestuia în societate. Am participat, de asemenea la ziua filmelor, unde am fost prezentă în timpul desfășurării a tuturor celor 3 filme. De altfel, am fost implicată în interviul pe care l-am luat împreună cu ai mei colegi la Galeria Oamenilor de Seamă. Într-un final, am încercat să fiu prezentă peste tot și să fiu de folos acolo unde era nevoie și pot spune sincer că sunt destul de mândră de lucrurile făcute. Implicarea în acest proiect mi-a oferit un bagaj valoros de cunoștințe și o experiență de care încep, pe zi ce trece, să fiu conștientă: și anume, pot să mărturisesc faptul că mi-am dezvoltat calitățile în ceea ce privește comunicarea, lucrul în echipă și responsabilitatea lucrurilor făcute, fie acestea reușite sau mai puțin reușite. Am învățat să-mi asum tot ceea ce fac și să privesc orice mică observație ca pe ceva constructiv. Sunt recunoscătoare pentru că am avut șansa să particip la acest proiect!"

(Iordache Mădălina)


    Mă numesc Vasiliu Ioan Ciprian și sunt membru al echipei Euroscola de la Colegiul Național ,,Nicu Gane'' din Fălticeni. De când mă știu am fost o fire comunicativă și dornică de a se implica, acestea fiind principalele motive pentru care am dorit să fac parte din această echipă. Consider că am făcut alegerea potrivită, deoarece prin intermediul acestui proiect am avut ocazia să cunosc oameni inteligenți și creativi care mi-au stimulat dorința de implicare și de perfecționare. Fără să îmi dau seama, am devenit membrul unei familii închegate la care țin foarte mult. Mă bucur că am participat la buna desfășurare a proiectului și la definitivarea acestuia și sper ca rezultatul muncii noastre să se răsplătească prin vizita la Strasbourg.


(Vasiliu Ciprian)


    Bună! Numele meu este Pavăl Maria și fac parte din cei 24 de participanți ai Proiectului European Euroscola 2019. Pentru mine , acest proiect a fost un prilej de a-mi dezvolta atât cultura generală cât și abilitățile de a lucra în echipă alături de vechii , dar și noii mei prieteni.Ajutând la conceperea descrierii personalității alese de noi, adică marele actor Grigore Vasiliu Birlic ce și-a pus amprenta pe comunitatea fălticeneană și ulterior în viețile noastre , am aflat lucruri noi despre acesta și în același timp am avut ocazia de a cunoaște câteva persoane ce l-au îndrăgit pe marele nostru actor. Am promovat personalitatea cu ajutorul temei : ,,Educație prin teatru" , ce a avut un mare impact asupra tuturor, dar mai ales împărțind pliante atât prietenilor noștri de la alte licee cât și oamenilor care au fost interesați de activitatea noastră. Astfel le-am putut oferi informații legate de Proiectul European Euroscola 2019 cât și despre personalitatea aleasă de noi. În urma acestor activități consider că n-am avut nimic de pierdut , ba din contră am acumulat noi informații îmbogățindu-mi cultura generală , am reușit să mă integrez în echipă astfel putând să colaborez cât se poate de bine cu ceilalți colegi și nu în ultimul rând am legat noi prietenii ce sper să nu se încheie odată cu încheierea proiectului.

(Pavăl Maria)


   Mă numesc Teodor Suditu şi îmi place Euroscola pentru că m-a ajutat să mă dedic unui obiectiv. M-a ajutat mult să îmi dezvolt lucrul în echipă şi am intrat în tangenţă cu persoane noi. Mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu o echipă precum cea de anul acesta fiindcă toată lumea a ajutat puțin câte puțin. A fost o perioadă minunată din viața mea si aș vrea ca multe din proiectele ce urmează să se desfășoare la fel ca acesta. Sper ca această echipă să o întâlnesc și în alte proiecte școlare.



(Suditu Teodor)


   Bună! Mă numesc Nechita Iulian și am avut norocul de a mă afla printre cei 24 participanți ai Proiectului European Euroscola 2019.Am hotărât să fac parte din acest proiect întrucât vreau să mă dezvolt pe plan educațional , domnul profesor coordonator Bența Codrin îndeplinindu-mi această dorință. Participând la activitățile din cadrul concursului , tema acestuia fiind ,, Educație prin teatru" , l-am promovat pe cel pe care noi l-am ales : Grigore Vasiliu Birlic , un mare actor ce a îndrăgit teatrul. Am împărțit pliante alături de colegii mei tuturor prietenilor noștri pe care i-am întâlnit , cât și celorlalți oameni interesați de cultura fălticeneană , pentru a readuce la lumină această personalitate. Prin strângerea de fonduri la care am lucrat împreună , am reușit din nou să-l promovăm făcându-i cunoscută viața cât și piesele de teatru în care a jucat. În urma acestui proiect , consider că am învățat noi informații legate de cultura fălticeneană , în special date despre Grigore Vasiliu Birlic , dar și faptul că oamenii de seamă precum acesta n-ar trebui să se piardă în trecut , amintirea lor trebuind să rămână vie mereu. Mă bucur că am făcut parte din acest proiect deoarece mi-am construit noi prietenii.

(Nechita Iulian)


     Aș fi ipocrită să spun că nu m-am înscris în proiect în speranța unui beneficiu: premiul mult dorit. Totuși, la final realizez că acest premiu ar fi un bonus la ceea ce am obținut deja: prieteni, experiențe și marea bucurie a lucrului bine făcut. Mi-am consolidat capacitatea de muncă în echipă, de care voi avea nevoie fără îndoială mai departe. Am învățat că pot face ceva frumos și folositor comunității mele și în cadrul școlii, alături de profesori și de colegi pe care nu îi cunosc așa de bine la început. M-aș bucura să ajung la Strasbourg pentru că ar fi o răsplată pentru munca grea, dar frumoasă, pe care am făcut-o cu toții cu plăcere. Aș sfătui orice coleg să se implice în acest proiect, deoarece nu am avut decât de câștigat.

(Călin Raluca)


     Bună! Mă numesc Dumitrache Mihaela-Ionela și sunt elevă a Colegiului Național Nicu Gane din Fălticeni, colegiu ce participă la cea de-a XII-a ediție a concursului național "Euroscola", și totodată membră a echipei de proiect din cadrul acestuia. Am convenit, alături de profesorii coordonatori şi coechipierii mei, ca tema pe care o vom aborda în cadrul competiției organizate de Parlamentul European să fie "Educație prin teatru", întrucât personalitatea aleasă de noi, şi anume actorul Grigore Vasiliu Birlic, este una extrem de sugestivă în ceea ce priveşte educația. Pentru a ne susține proiectul, am conceput o serie de activități adresate fălticenenilor de toate vârstele, cu scopul de a-i informa cât mai mult în legătură cu planul nostru, dar şi pentru a afla mai multe despre actor, precum proiecții de filme, împărțiri de pliante referitoare la campania noastră, improvizații de teatru şi multe altele. Am avut un parcurs greu, extenuant, dar extrem de frumos. Am avut ocazia să ne cunoaştem mai bine pe noi înşine, dar şi pe ceilalți. Ne-am testat propriile forțe şi am descoperit cât de eficienți şi dedicați putem fi atunci când suntem presați de timp. Participarea mea în cadrul acestui proiect mi-a oferit nenumărate beneficii, printre care pot enumera: faptul că am învățat mai multe despre comunitatea mea şi despre personalitățile care provin de aici, faptul ca am cunoscut oameni noi, cu care am avut parte de o colaborare frumoasă, am învățat că nu e un lucru negativ să ai o opinie şi totodată să te exprimi liber şi că e nevoie de implicare şi dedicare din partea tuturor pentru a ne atinge scopul final.

(Dumitrache Mihaela-Ionela)


     Acest proiect mi-a oferit o echipa minunata cu care am putut coopera eficient pentru a ajunge la un scop comun, acela de a informa cetățenii orașului nostru și nu numai, ca personalitatea ce ne reprezinta este un exemplu demn de urmat prin munca, iubire fata de pasiunea sa și mai ales, perseverenta. Munca în echipa, implicarea și buna comunicare dintre noi m-au ajutat sa înțeleg ca acest proiect nu a fost creat doar cu scopul de a ajunge la un rezultat final care sa aiba un impact major asupra oamenilor, ci și de a observa parcursul și modul de a ajunge la rezultatul propus. Cu toții ne-am oferit talentul și am muncit pentru a demonstra cât de important este sa știi ca în orașul tău s-a născut un actor precum Grigore Vasiliu Birlic care a incantat mii de oameni cu filme, spectacole, felul lui de a fi și mai ales cu povestea sa de viata, din care orice adolescent se poate inspira. Sunt mandra ca fac parte dintr-o echipa minunata și ma bucur ca am avut oportunitatea de a participa la proiectul acesta care m-a învățat lucruri noi atât despre mine și colegii mei cât și despre marele actor Grigore Vasiliu Birlic.

(Roman Roberta)

Concurs de desen

În cursul zilei de vineri, 18 octombrie, s-a desfășurat, în cadrul proiectului Euroscola, premierea pentru concursul de desen ce a avut ca temă realizarea unui portret al marelui artist Grigore Vasiliu Birlic.


S-au înscris copii din clasele VI-XII și au realizat lucrări minunate ce au fost jurizate ded-na prof. de desen, Soldanescu Anca.


Toți elevii au primit diplome de participare iar cele mai frumoase lucrări au fost premiate cu un smartwatch (locul 1), o boxă portabilă bluetooth (locul 2) și căști de telefon Samsung (locurile 3).


Multumim tuturor participantilor și îi îndemnăm să își continuie pasiunea pentru desen și artă.


#EuroscolaRO2019
#concursdedesen
#educatieprinteatru

Prezentarea proiectului unor oaspeţi de seamă

Săptămâna trecută, în liceul nostru, a fost prezent un grup de elevi proveniți din diferite țări ale lumii și care au ajuns în România prin programul Erasmus.

Având în vedere că proiectul Euroscola promovează implicarea tinerilor europeni am considerat că ar fi minunat să le povestim și lor despre Euroscola și despre campania noastră "Educație prin teatru - Gr. V. Birlic". Ei au fost foarte receptivi și bucuroși să afle lucruri noi despre cultura românească.

Am pus in scenă și o mică piesă de teatru în care a jucat marele actor Grigore Vasiliu Birlic si anume nuvela "Două loturi" de I.L.Caragiale.

Ne bucurăm că am putut transmite mesajul nostru mai departe și altor tineri care provin din zone geografice și culturale diferite ale spațiului european și nu numai.

#EuroscolaRO2019
#tinerieuropeni

Debate

Echipa proiectului Euroscola a organizat un meci de debate cu moțiunea "Ar trebui ca "Educatia prin teatru" sa fie o disciplina obligatorie sau optionala?"

În liceul nostru există de câțiva ani un club de debate pentru iubitorii de dezbateri logice astfel că era ocazia potrivită pentru a aduce teatrul în centrul unei dezbateri.

#EuroscolaRo2019
#Educatieprinteatru

TINERII ACTORI...

Astăzi, 16 octombrie, am făcut un mic curs de improvizație pentru doritori.

Improvizatia este abilitatea de a crea, de a canta, juca, dansa sau vorbi, ca reactie spontana la ceea ce se intampla in jur sau la propriile ganduri sau sentimente. In acest fel sunt create noi moduri de gandire, noi structuri, noi practici.

#EuroscolaRO2019
#Educatieprinteatru

TEATRUL CA O JOACĂ - ACTIVITATE CU GLT-UL "ARIPI IN EUROPA" FALTICENI

Dacă tot e vorba de teatru, credem că putem învăța de la cei mici ce înseamnă să uiți de probleme și să te exprimi liber prin joacă, intrând în pielea oricărui personaj.

Sâmbătă, 13 OCTOMBRIE am organizat, în parteneriat cu Grupul Local de Tineret "Aripi în Europa" Fălticeni, o zi de joacă cu copiii, plină de energie, distracție și voie bună.

Tematica a fost de sezon, bostăneii fiind în prim plan. Atât voluntarii ONG-ului, cât și noi, ne-am costumat și am ales cu atenție jocurile, reușind astfel să conturăm o atmosferă de poveste pentru copiii dornici să participe și ei la "festivalul" nostru.

Împreună, prin voluntariat și promovarea educației putem face lucruri frumoase și să aducem schimbarea pe care ne-o dorim în societate.

#EuroscolaRO2019
#Educatieprinteatru

PROMOVAREA PROIECTULUI

Promovăm cultura și teatrul în localitatea noastră!

Am mers în cursul zilei de joi, 13 octombrie prin orașul Fălticeni, împărțind pliante și vorbind oamenilor despre campania noastră, "Educatie prin teatru", prin care încercăm să promovăm rolul și importanța actorului Grigore Vasiliu Birlic în educația fălticeneană.

Le-am vorbit asemena despre proiectul Euroscola prin care se încearcă informarea tinerilor cu privire la procesul de integrare europeană și promovarea participării lor la construcția Uniunii Europene.

Lumea a fost receptivă și ne-a pus întrebări despre proiect, promițându-ne că vor urmări cu interes activitatea noastră.

Împreună readucem la viață pasiunea pentru artă în spațiul românesc și european.

#EuroscolaRO2019
#Educatieprinteatru

PROIECŢIE DE FILME ROMÂNEŞTI

Zilele trecute am desfășurat, la sala "Draga Olteanu Matei" din Fălticeni, o proiecție de filme în care a jucat actorul Grigore Vasiliu Birlic de-a lungul carierei sale.

Este vorba despre o serie de 3 filme românești, programate în intervalele orare 11-13, 15-17, 17-19, când ne-am întâlnit și am vizionat împreună "Două lozuri" in regia lui Gheorghe Naghi, "Titanic Vals" de Paul Călinescu și "Bădăranii", o comedie românească regizată de Sică Alexandrescu.

Ne-am bucurat să avem alături de noi oameni de toate vârstele și să promovăm cinematografia românească care este frumoasă și încă relevantă, sperăm noi, în zilele noastre.

#Educatieprinteatru
#GrigoreVasiliuBirlic

PROMOVĂM TEATRUL ÎN RÂNDUL TINERILOR


Încercăm extinderea orizontului și creșterea apetitului pentru cultură și teatru. Astăzi, 9 octombrie am mers la Școala Gimnaziala "Ioan Ciurea" din Falticeni și le-am prezentat celor mici în ce constă proiectul Euroscola și totodată le-am vorbit despre personalitatea care se află în centrul campaniei noastre, marele actor Grigore Vasiliu Birlic.

INTERVIU CU D-NA MIOARA GAFENCU - CETĂŢEAN DE ONOARE AL ORAŞULUI FĂLTICENI

Interviu cu pr. Liviu Mihăilă - coordonatorul trupei de teatru Gr. V. Birlic.

Religia e matricea în care s-a zămislit cultura, făclia vieții din care s-au aprins toate luminițele valorilor morale și culturale. Iar pentru că religia este cea care a dat startul formării organizațiilor sociale ce au contribuit la civilizarea, emanciparea si culturalizarea omului, am ales să discutăm cu părintele Liviu Mihăilă, coordonatorul trupei de teatru Gr.V.Birlic despre tot ceea ce înseamnă trupa de teatru și festivalul ce poartă numele marelui actor, dar și despre impactul pe care l-au avut în comunitatea fălticeneană.

Bună ziua părinte şi bine v-am găsit!

1. Cum v-a venit ideea să înfiinţaţi Trupa de Teatru Birlic?

R: E o întrebare bună şi veche, pentru că s-a mai pus această întrebare cu Trupa de Teatru Birlic. În anul 2010, era o sărbătoare importantă, îl sărbătoream pe Birlic, toată România l-a sărbătorit pe Birlic, şi atunci am avut o întâlnire providenţială cu o altă mare actriţă, Draga Olteanu Matei, care l-a cunoscut pe acesta. A fost la începutul carierei domniei sale, împreună cu maestrul Birlic, şi la un moment dat , asta ca să vă spun aşa, o poveste mai pe lung, ea juca în "Omul cu mârţoaga", un rol foarte mic, maestrul Birlic avea rolul principal, şi când intra ea în scenă, maestrul Birlic îşi deschidea ziarul. Azi aşa, mâine aşa, nimeni nu-l vedea pe Birlic , fiindcă el îşi acoperea faţa cu ziarul, iar doamna Draga i-a spus la un moment dat :" Maestre, îmi cer scuze că vă deranjez, dar ştiţi, tot timpul când intru în scenă, vă puneţi ziarul în faţa feţei dumneavoastră şi nu înţeleg de ce.". Şi maestrul Birlic zice: "Fetiţo (Draga avea aproape 20 de ani),dacă eu aş da ziarul jos toată lumea s-ar uita la mine(adică el era un geniu în arta actoriei), şi-ar fi păcat pentru că tu joci foarte bine!". Şi atunci şi-a dat seama că şi Birlic şi ceilalţi mari actori ai generaţiei de aur a teatrului românesc, erau nişte oameni care nu erau doar pentru ei, ci pentru teatru, pentru artă. Şi atunci doamna Draga a zis:"Aa, eşti în oraş cu Birlic, maestrul Birlic uite ce a făcut, povestea asta, alte lucruri frumoase, te ajut să facem un festival." Şi s-a făcut Festivalul Birlic în anul 2011, când am salvat şi Casa de Cultură de la demolare, dar asta e o altă poveste. După Festivalul Birlic undeva prin luna octombrie, festivalul Birlic a avut ediţia salvatoare judeţeană pe 15 iunie, de asta avem Ziua Culturii Fălticenene pe 15 iunie, de atunci. Şi pe 1 septembrie am avut ediţia internaţională cu maestrul Emil Hossu, cu Eusebiu Ștefănescu, cu Catrinel Dumitrescu, cu doamna Draga Olteanu Matei şi alţi actori studenţi de la UNATC şi de la Hyperion, iar pe data de 20 octombrie am înfiinţat Trupa de Teatru Birlic, 20 octombrie 2011.

2. Ce feedback ați primit din partea comunității fălticenene?

R: Primele ediții au fost foarte apreciate, au fost mulți oameni prezenți, probabil și din curiozitate. Au venit la festival foarte multe trupe de teatru din întreaga țară și chiar din străinătate (Ucraina și Republica Moldova). A fost o trupă care a jucat la un moment dat chiar î limba ucraineana. Deci pot spune că feedback ul a fost unul pozitiv. În perioada festivalului există foarte mulți tineri care vor să se înscrie ca voluntari, lumea își dorește să fie implicată. După săptămâna în care are loc festivalul "Birlic", au loc preselecții pentru trupa de teatru, spectacole de-ale trupei, iar anul acesta se vor derula filme in cinema.

3. Aţi spus de trupe, ce feedback aţi primit de la trupe?

R: De la trupele participante, şi mai multă pozitivitate, unele s-au bucurat că au câştigat, altele s-au bucurat că au participat. Fiindcă e mare lucru să participi la Festivalul Birlic, şi dacă ai câştigat Festivalul deja poţi să spui că ai un premiu important în carieră, şi m-am bucurat şi anul acesta că o trupă din Roman a câştigat Festivalul Birlic, iar actorul principal a luat premiu pentru rol principal, şi el a confirmat după aceea la Facultatea de Teatru. Adică nu a rămas doar aşa cu un premiu câştigat , ci a intrat la UNATC, deci asta înseamnă că nu a luat degeaba premiul la festival, înseamnă că a câştigat pe mai departe. Păstrăm legătura cu toţi, şi pe toţi îi aşteptăm la festival, la activităţile noastre..

4. Din 2011 până în prezent, ați întâmpinat greutăți? Și ce vă propuneți pe viitor?

R: Au fost și greutăți. Ne dorim ca pe viitor să fie din ce în ce mai mare festivalul, să avem un teatru stradal cum e la Sibiu, cu toate că Fălticeniul e un orășel pe lângă Sibiu. Dar, cu toate astea, avem un spațiu unde e aleea pietonală, "faleza", așa cum o numim noi, unde s-ar putea improviza diferite chestii interesante, cum ar fi: niște scene în aer liber, una să fie pentru teatru și una pentru film în aer liber. Așa vor veni cât mai mulți actori și am putea eventual să deschidem și pentru alte teatre din lume, nu doar pentru Ucraina și Republica Moldova, țări din care de cele mai multe ori vin tot românii, joacă tot in limba română.

5. Ce proiecte se vor realiza pentru membrii trupei Birlic?

R: Proiectele pe care ne dorim să le demarăm în fiecare an ar fi punerea în scenă a cel puțin două piese de teatru și să schimbăm regizorul pentru că întotdeauna un nou regizor vine cu un alt suflu, cu o altă experiență. Deja avem un număr de regizori importanți care au fost și sperăm ca în anul teatral ce începe de la 1 octombrie să mai punem o piesă sau două în scenă.

Vă mulțumim mult pentru timpul acordat și pentru informațiile oferite, care ne vor ajuta enorm în dezvoltarea proiectului nostru. De asemenea, vă așteptăm la activitățile noastre pentru că avem nevoie atât de susținerea dumneavoastră cât și a celorlalți cetățeni ai orașului Fălticeni!

Vizită la Galeria Oamenilor de Seamă, Fălticeni

Bună ziua! Venim din partea Colegiului Național "Nicu Gane". Suntem aici datorită unui proiect european, prin care ne propunem să realizăm o campanie despre actorul care ne reprezintă orașul: Gr. V. Birlic. Dorim să apelăm la timpul și la informațiile dumneavoastră, pentru a ne ajuta în documentarea noastră.

1. Oferă Galeria Oamenilor de seamă un spațiu semnificativ artistului?

     Sigur că da și nu numai lui, și celorlalți, dar avem colțișorul lui unde sunt expuse câteva obiecte reprezentative.


2. Ce informații despre viața, cariera și influența artistului ne puteți oferi?

    Sunt convinsă că voi știți la fel de multe ca mine. Știți foarte bine că s-a născut aici și că a fost absolvent de drept și conservator. Cariera de actor și-a început-o absolut banal, într-o figurație la Cernăuți, ajutat de prietenul său, Jules Cazaban, alt mare actor. Numele "Birlic" i se trage de la o comedie banală, în care a jucat rolul unui contabil, Perjoiu, poreclit Birlic. De atunci, a luat în serios cariera de actor, a dat de 7 ori la Conservator, a intrat, după care întreaga lui viață a fost "o minune", cum ar spune el. Radu Beligan zicea despre el că a fost născut de comedie, că el a făcut comedia să supraviețuiască. A jucat în foarte multe piese, chiar și în Fălticeni a venit foarte des, împreună cu prietenul său, Cazaban. A jucat chiar și în amfiteatrul liceului "Nicu Gane", liceu care a promovat dintotdeauna teatrul. Dar nu numai Birlic a jucat acolo, liceul a avut o contribuție în promovarea tuturor valorilor teatrale de astăzi. Chiar dacă a fost un actor iubit și recunoscut pe plan național, nu și-a uitat pentru nici un moment urbea și a venit cât a putut de des în acest colțișor de țară, care și astăzi dă multe personalități, chiar în domeniul Teatrului. Dacă ar fi să vă povestesc de toate piesele, sincer vă spun că ar dura extrem de mult. L-a jucat des pe Caragiale, în piese franceze, deci nu cred că există cineva care să nu cunoască contribuția sa asupra educației ce ține de teatru. A făcut parte dintr-o familie de negustori mărunți, dar poate știți că, și fratele său, sculptor, a jucat în niște piese de teatru. Deci Birlic rămâne o figură marcantă a acestei urbe.


3. Ce a însemnat Birlic pentru educația fălticenenilor?

     În primul rând, bucuria de a trăi. Pentru el, a trăi înseamnă a te bucura de viață. E un exemplu pentru copii, deoarece este foarte important să știe de unde au plecat, să se bucure de viață. El asta a făcut în toate piesele lui. Poate și de asta a fost atât de iubit și de apreciat: pentru el teatrul era un mod de a trăi și de a se bucura de viață.


4. Sunteți de acord că Birlic a făcut, din Fălticeni, un oraș cu o mai mare valență culturală? Există actori care au venit în Fălticeni datorită lui, cunoscându-l pe el?

    Există actori care au venit în Fălticeni datorită lui Birlic. Există și oameni care s-au făcut actori datorită lui Birlic. Câteva exemple ar fi: Vladimir Găitan, Medeea Marinescu, Aghata Bârsescu.. Mulți dintre tinerii liceului "Nicu Gane" au fost acaparați de această "vrajă". Mulți dintre ei sunt deja tineri actori, alții sunt încă studenți la Teatru. Mulți au dat și la Conservator, ghidați de exemplul lui Birlic. El a reușit să îmbine muzica cu teatrul: a jucat și operetă, a jucat farse, comedie, a fost un actor complet. Mulți actori din toate generațiile vin cu drag la Festivalul Internațional de Teatru "Gr. V. Birlic", tocmai de dragul actorului și omului care a fost Birlic. Inițiatoarea acestui festival a fost actrița Draga Olteanu Matei.

    Chiar dacă, probabil nu știți, și acum sunt scriitori în Uniunea Scriitorilor Bucovineni, care scriu teatru inspirați de Birlic.


5. Cum credeți că activitatea artistului ar putea modela tinerii de astăzi?

  Dacă ați observat rolurile sale, de exemplu cel din "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale, în care este o satiră permanentă la adresa regimului politic, ați vedea că acesta a prezentat întotdeauna un om simplu, un om care a încercat să spună mereu adevărul şi să nu se pună pe el în evidență, ci pe alții. Într-un fel, dacă tinerii i-ar urma exemplul şi ar munci cât a muncit dumnealui, dacă şi-ar ajuta semenii mai mult şi dacă ar promova aceste valori, ar putea să creeze o imagine favorabilă a acestui orăşel sau chiar a țării. În esență, simplitatea ar fi moştenirea pe care a lăsat-o Birlic tinerilor.


6. Ce ne puteți spune despre trupa de teatru Birlic?

   Despre trupa de teatru vă poate istorisi mai detaliat părintele Mihăilă, însă vă pot spune că liceul Nicu Gane are o tradiție veche legată de actorie. Încă din 1921 a fost înființată o mică trupă de teatru în care au jucat şi Ion Irimescu, Gr. V. Birlic şi Jules Cazaban. Au mai existat alte formațiuni teatrale, precum cea a dascălului Reghe Popa sau a unor profesori de la Colegiul Național Nicu Gane, printre care şi doamna Bărbăcuț, trupa căreia a susținut spectacole în toată țara timp de 3 ani, aducând diferite premii şi distincții comunității fălticenene. În prezent, în Fălticeni activează acest festival "Birlic", care așa cum știți este destul de cunoscut în țară, însă sperăm ca va continua să-şi păstreze renumele şi, de ce nu, să devină mult mai faimos. Sunt mulți tineri care au absolvit Colegiul Național Nicu Gane, o mare parte din ei începând studiile la conservator, unii fiind deja actori, alții actori în devenire. Probabil că tradiția colegiului se va păstra în continuare, întrucât liceul Nicu Gane deține monopolul în ceea ce priveşte actoria.


7. Ce părere aveți de cultura locală fălticeneană din prezent?

   Orășelul acesta are într-adevăr foarte multe personalități, chiar și la ora actuală, am văzut tineri care scriu poezii și proză. Aceștia sunt foarte bine cotați de Academia Scriitorilor. În prezent sunt și fălticeneni care fac parte din Academia Scriitorilor Bucovineni, deci este un oraș destul de bogat care perpetuă. Sper cu timpul să se facă o casă de cultură mai frumoasă, mai mare și căreia să i se acorde mai mult timp și mai multe resurse pentru că dorința de culturalizare există,tuturor ne place să vedem o piesă de teatru, un film. Eu cred că voi, tinerii, o să faceți toate acestea.

  Chiar vom organiza la sala Draga Olteanu Matei o proiecție de filme, unde se vor derula trei pelicule în care a jucat Grigore Vasiliu Birlic. Vă așteptăm acolo!

Nu prea lipsesc la acest gen de evenimente pentru că-mi plac. Să sperăm că într-un viitor apropiat o să fie gata și cinematograful și că o să devină ce a fost altă dată pentru că a fost foarte popular în acele timpuri, lumea mergea foarte des acolo. Pe mine acum mă supără faptul că oamenii preferă să stea acasă decât să se ducă să vadă o piesă de teatru a trupei Birlic. Voi trebuie să porniți schimbarea! Nu așteptați de la cei mai în vârstă deoarece ei nu mai au atât de multă credibilitate ca voi. Dacă voi faceți vizibil niște "mișcări" atunci și altceva se va schimba. E păcat că tinerii evită să se ducă la teatru și nu e vorba de bani aici, am adus trupe consacrate și am organizat spectacole gratuite și tot nu s-au prezentat prea mulți... Doresc din suflet să reușiți căci orașul nostru, așa micuț cum este, merită să revină la faima pe care o avea odată. Aici era cel mai vestit iarmaroc din Europa iar Fălticeni chiar este un oraș destul de important și am constatat asta deoarece, prin țară pe unde am mai fost, se știe de Fălticeni.

Voi, puteți promova acest oraș și sunt sigură că profesorii vă susțin, au fost profesori care au organizat în școala multe proiecte, chiar scene de teatru, foarte frumoase.

Sunt sigură că voi veți reuși să readuceți faima orașului.

Vă mulțumim frumos pentru informații și vom încerca să aducem vizitatori, aici, în acest loc minunat!

Vizitatori mai sunt, uneori îi primim și fără bani, sunt unii care vin din străinătate și spun că au auzit povești de la bunici și străbunici. Vă mulțumesc și eu foarte mult și chiar mă bucur să văd că încă sunt tineri pe care îi interesează cultura fălticeneană.

SĂ PORNIM LA DRUM...

Proiectul #EuroscolaRO2019 începe să prindă contur. Așadar, echipa noastră s-a întrunit pentru a construi fundamentul campaniei.

Vom ilustra importanța educației fălticenene, prin intermediul unui om de valoare al comunității. Am ales o mare personalitate locală, un om de valoare care a inspirat pe mulți la rândul său, actorul G. V. Birlic.

De ce l-am ales pe el? Pentru că încă reușește să aibă un impact asupra comunității locale, la aproape 50 ani de la moartea sa.

Ne propunem să concepem activități adresate fălticenenilor de toate vârstele, care să îi ajute să afle mai multe despre actor.

Va urma...
EUROSCOLA 2019
Toate drepturile rezervate 2019
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți